Verschil voederwaarde gedroogde pulp t.o.v. perspulp
herkauwers
Perspulp onderscheidt zich van gedroogde pulp doordat het wordt ingekuild,
waarbij de suiker gedeeltelijk wordt omgezet in zuren. In melkzuur (1,3%),
azijnzuur (0,3%), propionzuur (0,1%) en alcohol (0,1%). Deze
fermentatieproducten worden niet gebruikt voor bacteriegroei. Het gevolg is
dat de eiwitwaarde, de DVE, van perspulp silage iets lager is dan van
gedroogde pulp per kg ds. Hier staat tegenover dat het lysinegehalte, ook
voor rundvee een belangrijk aminozuur, in perspulp hoger is dan in gedroogde
pulp (gedroogde pulp 5,6; perspulp 7,1 g/kg/ds).
Het verschil wordt veroorzaakt door de zogenaamde Maillard-reactie tijdens
het drogen van pulp. Een reactie tussen een carbonylgroep (C=0), zoals die
in reducerende suiker voorkomt en de aminogroep van aminozuren.
Perspulpsilage bevat in het algemeen een suikergehalte lager dan 5%.
Bron: IRS, Bergen op Zoom
Eigenschappen van dit
product:
EiEigenschappen
van dit product:
-
een hoge
verteerbaarheid
-
een hoge
eiwitbestendigheid
-
bevordering groei vleesvee
-
stimulering penswerking
-
is
melkdrijvend en bevordert het eiwitgehalte
-
heeft
een gunstige invloed op de vleeskwaliteit
-
geeft
een betere stikstofbenutting
Voederwaarden
herkauwers
Perspulp Ingekuild en vers
VEM |
1062 |
VEVI |
1154 |
FOS (g) |
720 |
DVE (g) |
104 |
OEB (g) |
-69 |
VW |
0,70 |
Bron: CVB-tabel
Hoeveel voeren
Uit onderzoek blijkt dat er aan het voeren van bietenpulp als aanvullend
krachtvoeder geen beperkingen hoeven te worden gesteld. In proeven met
hoogproductieve dieren is het totaal aan krachtvoer vervangen door perspulp
(Oenkerk 1984). In dit onderzoek werd door de melkkoeien meer dan 50 kg
perspulp (ca. 13 kg droge stof) opgenomen zonder dat een negatief effect op
de gezondheid, de melkproductie of de melksamenstelling werd waargenomen.
Advies per dag:
Melkvee |
12-25 kg product |
Vleesvee |
9-18 kg product |
Jongvee |
5-10 kg product |
Schapen |
1- 4 kg product |
Geiten |
1- 4 kg product |
|